Спільні заходи у громаді є потужним інструментом для формування соціальної згуртованості та активного залучення мешканців/-ок, сприяючи розвитку партисипативного, активного та гармонійного суспільства.

Учасники та учасниці Мережевого мітапу в травні напрацювали інструменти залучення громадян до участі у діяльності робочих груп з громадської безпеки та відновлення, які вже успішно втілили у своїх громадах.

1 червня 2024 року Городнянською робочою групою спільно з Відділом культури, сім’ї, молоді та спорту Городнянської міської ради проведено Фестиваль дитячої творчості «Be FREE». Крім емоційного розвантаження та згуртування родин, фестиваль мав на меті популяризацувати робочуг рупу та висвітлити її діяльність, а також провести опитування серед мешканців/-ок.

Іванівська робоча група також обрала в якості інструменту залучення жителів фестиваль. «Фестиваль емоцій» проведено 9 червня 2024 року в с. Количівка Іванівської громади робочою групою спільно з працівниками філії Количівського будинку культури. Захід став комплексною подією, що дозволив залучити мешканців громади до активної участі в процесах відновлення та розвитку громади через проведення «мапування громади», популяризувати місцеве крафтове виробництво та дитячу творчість, а також підвищити видимість зобочої групи з безпеки та відновлення Іванівської громади.

«Толока – не морока» була організована 22 червня 2024 року робочою групою Чернігівської громади спільно з партнерами: ГО «Ветеранський простір України «Серцевір», ГО «Чернігів Європейський», Чернігівська міська рада. Цілі заходу: об’єднати молодь, представників/-ць ветеранської спільноти та громадського сектору.

Підвісні питання «Запитайся-дізнайся» проведено 28 червня 2024 року у м. Ніжин робочою групою спільно з відділом міжнародних зв’язків та інвестиційної діяльності Ніжинської міської ради. Захід дозволив не лише підвищити видимість робочої групи з громадської безпеки та відновлення, але й вивчити громадську думку щодо нагальних проблем.

Велопробіг «ВелоМандри до дії!» відбувся 29 червня 2024 року у Прилуцькій громаді. Захід проведено Прилуцькою робочою групою спільно з Прилуцькою міською радою, відділом сім’ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради. Прилуцьким районним відділом поліції Головного управління Національної поліції. Завдяки велопробігу вдалося популяризацувати здоровий спосіб життя, згуртувати мешканців, вивчити думку громади та зібрати пропозиції жителів щодо покращення життя в громаді, та завдяки цьому підвищити видимість діяльності робочої групи з громадської безпеки та відновлення.

12 липня 2024 року Ріпкинською робочою групою у співпраці Ріпкинською селищною радою та Ріпкинським ліцеєм проведено «Пікнік ідей». Через захід вдалося залучити нових членів та членкинь до діяльності робочої групи, зібрати ідеї та пропозиції від запрошених учасників/-ць щодо розвитку громади.

Того ж самого дня у с. Михайло-Коцюбинське відбувся «Ярмарок ідей», організований робочою групою спільно з відділом освіти, молоді, спорту, культури і туризму Михайло-Коцюбинської селищної ради у партнерстві з ГО «Агенція міських ініціатив». Захід дозволив опитати мешканців щодо проблем, які їх хвилюють та зібрати пропозиції щодо їх вирішення, було проведено турнір з гри «СпільноТИ в безпеці»; інтерактиви для дітей та інше.

Проведені заходи членами та членкинями робочих груп в громадах заходи дозволили створити синергію від залучення громадських активістів/-ок, представників/-ць бізнес-середовища, органів місцевої влади та інших мешканців/-ок до комунікації, взаємодії, участі у процесах відновлення своєї громади.

Обізнаність населення із діяльністю робочої групи з громадської безпеки та відновлення допомагає створити довіру та сприяє кращому розумінню важливості роботи, яка виконується. Видима та відкрита робоча група легше залучає громадян до участі в її проєктах та ініціативах.

Довідково.

Робочі групи з громадської безпеки та відновлення були створені у грудні 2022 році в 7 пілотних громадах Чернігівської області (Чернігів, Ніжин, Прилуки, Іванівка, Михайло-Коцюбинське, Городня, Ріпки) – це не лише відкриті діалогові платформи, але й консультативно-дорадчі органи, що діють за принципами партисипації, дають змогу імплементувати рішення громади в програмні документи місцевої влади та поступово переходять відпроєктного до програмного управління, спрямованого на сталі та якісні зміни.

Ініціативу «Розбудова Мережі робочих груп із громадської безпеки та відновлення у семи територіальних громадах Чернігівщини» впроваджує ГО «Чернігів Європейський» за сприяння Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу, наданої в межах проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».